Novosti & projekti

Hana Galijašević, put od ASuBiH-a do Yale-a

Hana Galijašević, članica ASuBiH-a i srednjoškolka iz Velike Kladuše, ostvarila je nevjerovatan uspjeh na takmičenju iz opšteg znanja “The World Scholar’s Cup” održanog u Atini. Hana je u konkurenciji od 1.500 takmičara iz 42 zemlje svijetaje osvojila osam zlatnih i šest srebrenih medalja. Takođe je proglašena najuspješnijom učenicom Evrope, koji je učestvovao na ovom takmičenju, a u generalnom poretku osvojila je 34. mjesto.

Tema takmičenja bila je “Nevjerovatan svijet”, a riječ je o takmičenju koje promoviše vannastavno učenje, te sposobnosti poput debate, govora, argumentativnog pisanja, timskog rada i logičkog povezivanja.

U razgovoru sa njom saznali smo šta je to motiviše i koji su njeni ciljevi u budućnosti:

„Motivaciju ne pronalazim ni u kome drugom nego svojim vršnjacima, mladim ljudima našeg regiona, koji, zajedno sa mnom, unatoč izrazitom otporu ‘tradicije i kulture’, zastarjelog mentaliteta da je ‘dobro dok se nije gladno: sjedi, šuti, primi šta ti daju’.

Kroz ovih par godina vidjela sam ljude koji mijenjaju zakone,  uzdižu se protiv onoga što im ne da dalje, i izdižu se iznad onih koji ih smatraju balavcima i neozbiljnima. Gledala sam prijatelje koji mjesec za mjesecom na vrat stavljaju medalje u oblastima karatea, košarke, sviranja klavira, matematike, fizike,  režiserstva… Gledala sam svoju najbolju prijateljicu kako prima narudžbe za portrete, i slika pred gomilom ljudi; gledala sam kako srednjoškolci izdaju knjige poezije, osnivaju i organizuju festivale, rade nakon škole, i uz to sve – stignu biti dragi, ljubazni, spremni pomoći, spremni se družiti. Gledala sam sve ovo, i znala da želim biti dio toga. Ako mogu oni, mogu i ja. A cilj mi je da jednog dana neko mene pogleda i kaže: „Ako može ona, mogu i ja.“ Uspjeh nije ako nekog drugog ne potakne na slično.“

Uz sve ove medalje, Hana je uspjela ostvariti plasman na Turnir šampiona ovog takmičenja za srednjoškolce, koji će se održati na prestižnom Univerzitetu Yale u SAD-u. Troškovi iznose nekoliko hiljada dolara s obzirom da sama mora da snosi troškove.

„Kako vjerujem u konstantnu potrebu za napretkom društva, vjerujem i da je napredak neophodan za opstanak i na individualnom nivou. Upravo zato sebe guram uvijek dalje, uvijek prema više, jer ako stanem, desiće mi se upravo ono što se desilo mnogima prije mene: ostaću uvijek na istom, sjećajući se nekih boljih, profitabilnijih dana. Stvari u stanju mirovanja će ostati u stanju mirovanja sve dok na njih ne djeluje neka sila; pak stvari u stanju kretanja će ostati u stanju kretanja, sve dok na njih ne djeluje otporna sila dovoljno velika da ih zaustavi.

Zato želim otići na Yale i posljednju rundu ovog takmičenja. Ne samo kako bih se okušala u dubljim akademskim vodama, već kako bih stala na sljedeću stepenicu ljestve koja vodi nekim višim ciljevima. Ako ostanem tu, ljestve će se poljuljati. Nadam se da upravo oni koji te ljestve drže za mene neće dopustiti da one padnu.“ rekla je Hana.

S obzirom da su troškovi izuzetno visoki, a da Hani nedostaje još nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, njen račun je otvoren za sve donacije:

Hana Galijašević
3385 1029 3318 8734 
UniC banka

Ponosni smo na našu Hanu i sigurni smo da je pred njom svijetla budućnost. Mnogi ASuBiH lokalni timovi su do sad radili akcije i projekte kojima su skupili nekoliko stotina KM koje su slali na Hanin račun, a za primjer možemo uzeti posljednju akciju lokalnog tima Tuzla. U cilju prikupljanja novčanih sredstava u Tuzli je upriličena veče društvenih igara pod nazivom “Provedi se u parku za jednu marku”.

Svi oni koji su odlučili posjetiti Gradski park u Tuzli, imali su priliku odabrati neku od društvenih igara te u istoj, za samo jednu konvertibilnu marku uživati u zabavi sa svojim prijateljima.
Karte, Monopol, Uno, Čovječe ne ljuti se, samo su neke od društvenih igara koje su prekrile stolove spomenutog bara, a sav novac prikupljen ovom prilikom usmjeren je za Hanin odlazak u Sjedinjene Američke Države.

„ASuBiH je moja velika porodica, i podrška koju pronalazim u njima je neizmjerna; zahvalna sam na svakoj sekundi koju sam provela upoznavajući i poznavajući članove Asocijacije.“ istakla je Hana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *