Brčko: Mladi novoj akciji – Očistimo zemlju za jedan dan

Brčko: Mladi novoj akciji – Očistimo zemlju za jedan dan

ocistimo-planetu-1605“Let’s do it-očistimo zemlju za 1 dan” je najveća volonterska akcija u istoriji Bosne i Hercegovine posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drgih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine- u subotu, 18. maja 2013. godine, sa početkom u 10 sati.

U našem gradu će ASuBiH uz Omladinski Centar Vermont i Trku Za Život organizovati čišćenje gradskog parka i fontane, te uz pomoc JP Komunalno dati sve od sebe da nam fontana ponovo proradi.

Ciljevi naredne akcije su:

– Obezbjediti učešće najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji čišćenja.
– Stvoriti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća za područje Bosne i Hercegovine. Registar će uključivati podatke o broju, specifičnostima i lokacijama pojedinih „divljih“ deponija smeća.
– Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća.
– Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine putem mnogobrojnih aktivnosti koje su usmjerene ka educiranju građanstva kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.
– Napraviti funkcionalni network nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata koji će nastaviti zajednički sarađivati i na drugim ekološkim akcijama u kontinuitetu, tj. poslije završetka ove volonterske akcije čišćenja 18. maja 2013. godine, kao i učiniti da se akcija “Let’s do it- očistimo zemlju za jedan dan” tradicionalno provodi u Bosni i Hercegovini svake godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *