DRAMSKE RADIONICE U CENTRU

DRAMSKE RADIONICE U CENTRU

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo od 2. marta počinju sa radom Dramske radionice za starije osnovce i srednjoškolce. (svake subote, naredna tri mjeseca)

Radionice će na zabavan način proučavati osnovne glumačke vještine, istraživati načine uspješnijeg komuniciranja, poticati maštu polaznika i poboljšati sampouzdanje. Cilj im je usaditi praktične vještine koje će učesnicima biti korisne cijelog života, dugo nakon završetka radionica.

 

OSNOVCI (OD VI DO IX RAZREDA)

 

Dramske radionice za ovaj uzrast organizovat će se jednom sedmično u trajanju od dva sata. Rad sa djecom u ovoj oblasti  veoma je zahvalan jer se transformacija u glumi bazira na igri koja čini primarnu dječiju životnu aktivnost. Gluma je samo jedan od segmenata Dramske radionice, a ona pomaže u razvoju samopouzdanja, otklanja sramežljivost i povučenost, te potiče kreativnost u mnogo oblika.

Djeca se uživaju povremeno pretvarati da su neko drugi, jer im se na taj način pruža prilika glasno reći što misle ili osjećaju, a da pritom ne budu izložena kritici. Gluma im daje priliku proširiti svoj vokabular i poboljšati izražavanje.

Time se potiče i razvija pažnja, glas, govor i govorna izražajnost, koncentracija, pamćenje, zajedništvo i mašta. Obrađuju se različite teme s područja dramske umjetnosti.

Neke od metoda rade preuzete su iz knjige «Od igre do pozornice».

 

SREDNJOŠKOLCI

 

Dramske radionice za ovaj uzrast odžavat će se jednom sedmično u trajanju od dva sata, a imaju zadatak da metodama odgojnog pozorišta kod motiviranih srednjoškolaca otkriju i razviju sposobnosti scenskog izraza i da se pritom dobro druže, zabave te nadasve korisno upotpune svoje slobodno vrijeme. Pritom, njihov isključivi cilj nije usmjeravanje polaznika na profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću.

Radionice će pratiti poglavlja knjige «Sistem» koja je danas jedna od najkorištenijih knjiga u glumačkim školama širom svijeta.

Dva puta mjesečno radionice će voditi gosti predavači iz oblasti glume (Jasna Diklić, Lana Stanišić), govora (Minka Muftić, Nela Đenisijević), režije (Mirela Trepanić).

Krajnji produkt Dramskih radionica za ovaj uzrast bit će teatarska predstava koja će biti izvedena u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u maju 2013, ali i nekim teatarskim festivalima u BiH i regionu do kraja godine.

OSTALE INFORMACIJE I CIJENA

Kao složen i integrirajući oblik učenja Dramske radionice pomoći će polaznicima da izraze i razviju svoje osjećaje, sklonosti, sposobnosti i stavove, razviju govorne i izražajne sposobnosti i vještine, maštu i stvaralaštvo, steknu i razviju društvenu svijest, da razviju humana i moralna uvjerenja, steknu sigurnost i samopouzdanje te se pripreme i oslobode za javni nastup pred publikom. Svi polaznici će steći i teoretsko znanje o dramskoj umjetnosti uopće.

Radionice će voditi mladi glumac Adis Omerović, a prijave, program rada radionica i ostale informacije moguće je dobiti upitom na mail adis.o@hotmail.com ili mobitel 061 379 930.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *