I srednjoškolci ustaju protiv nasilja

I srednjoškolci ustaju protiv nasilja

stop-Nasilje-nad-ženama

 

Jedna milijarda ustaje (One Billion Rising) – globalna kampanja protiv nasilja nad    ženama, djevojkama i djevojčicama realizovat će se i u Bosni i Hercegovini u realizaciji preko 30  organizacija civilnog društva.

Centralni događaj kampanje je 14.2.2013. godine u 14:00h kada će se aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva na Trgu Djece Sarajeva (plato ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE. Osim aktivista iz Sarajeva kampanja će biti realizovana i u preko 20 drugih BiH gradova.

„U 18 bosanskohercegovačkih gradova, aktivisti i volonteri Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, odnosno Lokalnih timova naše Asocijacije provest će ovu akciju i pokazati svojim sugrađanima zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi sve granice“ – ističe PR manager Asocijacije srednjoškolaca u BiH, Tarik Moranjkić.

U akciji će učestvovati lokalni timovi Asocijacije u Goraždu, Sarajevu, Visokom, Srebreniku, Mostaru, Derventi, Odžaku, Novom Gradu, Bijeljini, Banja Luci, Cazinu, Olovu, Tešnju, Brčkom, Sokolcu, Bosanskom Petrovcu, Trebinju i Jajcu.

Kampanja je pokrenuta kao poziv na akciju i odgovor na užasnu statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi,procjenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje.

U kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećem aktivističkom danu u historiji V-dana, globalnom aktivističkom pokretu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama će se priključiti mnoge poznate osobe iz javnog života. Ovim putem pozivamo i sve građane BiH da uzmu učešće u ovoj kampanji i otplešu ples s ostalim aktivistima te samim tim podrže borbu protiv nasilja nad ženama.

„Iako su žrtve nasilja pripadnici oba spola, žene su kao nježnije najčešća meta nasilnika. Nažalost, nasilje je prisutno i među srednjoškolcima, a mi ovim putem želimo ustati, plesati i „vrisnuti“ protiv toga. Tragedija i ubistvo Denisa Mrnjavca svima nam trebaju biti pouka da je nasilje tema kojom se ozbiljno moramo pozabaviti. Zato izađimo na ulice širom Bosne i Hercegovine 14.2. i pokažimo svoje opredjeljenje.“ – naveo je Edo Kanlić, predsjednik Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Kampanja „Jedna milijarda ustaje“ odvijat će se simultano u 190 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca/ki, među njima članovi/ce vlada i parlamenata i ugledne javne osobe. Između ostalih, kampanju će podržati i njemačka fondacija Schüler Helfen Leben koja je generalni donator Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini od njenog osnivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *