Lokalni tim Jajce obilježio Dan voda

Lokalni tim Jajce obilježio Dan voda

Lokalni tim Jajce je i ovog mjeseca nastavio sa realizovanjem svojih akcija, ovoga puta je to bila akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana voda. Akcija se održala na području rijeke Plive u Jajcu, s ciljem čišćenja i pripremanja za proljetne sunčane dane.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22.2.1993. odlučila da se 22.3. svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Uzumajući u obzir da kroz Jajce protiču dvije rijeke, aktivisti i aktivistkinje Lokalnog tima ASuBiH Jajce su dali svoj skromni doprinos i zastupajući srednjoškolce ukazali na probleme zagađenosti s kojima se suočava i ovaj grad.

536381_157813321046214_297343683_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *