LT Brčko: “Najbolja od najboljih”

LT Brčko: “Najbolja od najboljih”

Kroz ovih 12-13 godina školovanja promijenila sam dosta nastavničkog osoblja – što učitelja i nastavnika u osnovnoj školi, to i profesora u srednjoj.

Uvijek je bilo dražih i onih manje dražih profesora; onih koji malo bolje objasne lekciju i onih koji to ne urade. No, uvijek postoji jedan najbolji od najboljih, a za mene je to profesorica Ivana Kokanović. Nisam sigurna da li je zbog predmeta koji predaje, psihologije, pa zna šta je očekuje sa djecom ili je jednostavno tako pozitivna i nasmijana uvijek, spremna za rad.

Na njoj nikada nismo vidjeli umor, nju nikada niko ne zna iznervirati. U svima pronalazi ono najbolje. Pa čak i oni učenici koji su malo lošiji ili zahtjevniji, njoj ne stvaraju problem. Uvijek je spremna pružiti pomoć, dati savjet. Čak i onda kada cijelo nastavničko tijelo učenicima ne pruža pomoć, ona je tu. Jedini profesor koji iz svog džepa daje novac za naše školske žurke, naše akcije i projekte. Osim što predaje svoj predmet, koordinira i rad Vijeća učenika. Jedini profesor koji na izbornoj nastavi ima i po 7 grupa. Bez problema radi obje smjene, „samo da je djeci dobro“.

Nikada joj ne možeš zamjeriti. Nikad te neće „zakinuti“ za ocjenu. Zna kako da nas zainteresuje i učini nastavu baš onakvom kakva treba da bude. Koliko god spremna dati savjet i podjeliti ga, tako je spremna i popraviti sama sebe pa primiti isti. Jednostavno je profesor kojeg vrijedi imati u školi, koji maksimalan doprinos pruža svima. Za nju na času ne postoje cenzurisane teme. Za nju ne postoji zatvoreno. Svako mišljenje je dobrodošlo, svaki stav treba izaći na otvoreno. Nikada učionicu ne napušta dok ne vidi da je svima sve jasno. Psihologija, zbog nje, je predmet koji sedmično jedva čekaš da imaš, koji nikada ne dosadi, koji ona zna učiniti zabavnim i onima za kakvu je ne smatraju.

Jednostavno, najbolja od najboljih.

[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *