LT Ključ: “Možda još nije kasno”

LT Ključ: “Možda još nije kasno”

U razbuktanoj atmosferi naše škole, gdje svi trče za svojim obavezama i problemima, ne mareći za druge, mi smo pronašli jednu osobu koja objeručke prihvata probleme svih nas i nastoji da ih riješi.
Pitate se o kome govorimo? Možda ćete se iznenaditi ako kažemo da je profesorica. Ali ona je često mnogo više od jedne profesorice. Zove se Amela Bajrić.
Ona je takva da sve što napišemo o njoj neće biti dovoljno da kažemo njene pozitivne osobine, kvaliltete kao profesorice, ali i kao osobe.
Prije svega, želimo istaći koliko ona voli svoj predmet koji predaje, ali više od svega trebamo reći koliko se ona trudi i zalaže da njeni časovi budu zanimljivi, tako da svaki put nadmaši naša očekivanja. Kao što svi znamo, dobrog profesora ne čini samo blagost, smirenost, umijeće i pristupačnost, nego i zrno strogoće. Jer, često je potrebno, nas mlade ambiciozne učenike savladati na neki način. Zagalamiti, iskritikovati, ponekad i kazniti. Al’ svaka ta mala kazna je veliki korak ka uspjehu. Ona nam prenosi ljubav prema nauci, prema knjigama, znanju… Podstiče nas da vrijedno radimo i da budemo samo bolji i bolji. Inspiraciju pronalazimo u njoj. Kao najbolja prijateljica često udijeli savjete hvale vrijedne. Njen trud, volja i rad nam uistinu daju konkretan primjer uspješne osobe. Baš zbog toga mnogi će možda i krenuti njenim stopama. A ovi ostali koji se ipak odluče usmjeriti u neku drugu stranu, sigurno će uspješno upotrebljavati njene savjete, sjetiti se njenih kritika i načina rješavanja problema. Na tome smo joj mnogo zahvalni.
Ostali profesori… bez smiješka, bez pogleda u nas, prolaze iz dana u dan našim životima. Valjda se takve osobe tako rode. Mogu li se imalo promijeniti, popraviti, da li se žele promijeniti nabolje? Možda ih život nije mazio, pa i našu svakodnevnicu žele napraviti tmurnom, mračnom? Neka znaju da će ovakvi brzo izblijedjeti u našim sjećanjima, a oni kao što je naša profesorica ostaće stalno sa nama, u našim sjećanjima, mislima, srcima.
Ovo je samo mali znak zahvalnosti njoj, kao takvoj, a možda druge podstakne na razmišljanje, možda da se pokušaju promijeniti. Možda i ostali vide da nam je stalo! Da nam nije svejedno. Možda jednog dana i oni postanu dio nečije pozitivne priče, možda…

Možda još nije kasno.

[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *