LT Posušje: “Glas u buri”

LT Posušje: “Glas u buri”

Rijetki su profesori koji imaju onaj neki odnos s učenicima. Često čujemo da je ovaj profesorov ovakav, onaj onakav i kako učenici mrze predmete upravo zbog profesora koji ih predaju. No, tu i tamo nađu se profesori kojima 7 sati predavanja dnevno ne predstavlja muku, kojima sat nije strogo predavanje i pisanje u bilježnice i kojima se posao ne sastoji samo od predavanja.

Gimnazija fra Grge Martića Posušje ima takvog profesora. Točnije, profesoricu. To je naša svima znana Renata Čale, profesorica engleskog jezika u našoj općoj gimnaziji već 11 godina. Kakav god da je Gimnazija Posušje imala projekt, ona je imala svoje prste u njemu. Gdje god da je mogla uključiti učenike u i van škole, uključila ih je. Nije radila samo obrazovne projekte, bilo ih je i zabavnih. Kao njena učenica već 3 godine, mogu vam potvrditi da sat vodi na način koji učenicima najviše odgovara. Uspijeva preći veliku količinu gradiva bez velikog zamaranja učenika. Pronalazi lake načine za objasniti teške lekcije i potiče učenike da daju sve od sebe. Možda najbolji dio u njenom satu je smijeh. Ona nije jedna od onih strogih profesora kod kojih je strogo red i rad. Ona poznaje šalu, uspijeva nam približiti gradivo na neki svoj način. I doista uspijeva u tome.

Renata je tip profesora koji će učenicima izaći u susret. Ako vidi da jedan dio učenika slabije napreduje, postaviti će im drugačije načine rada i ispitivanja kako bi im olakšala. S druge strane, ako primijeti da su neki učenici napredniji od drugih, od njih očekuje više i gura ih naprijed. U cilju da što više predstavi engleski jezi učenicima i upozna ih sa svjetskim djelima, u nastavi svake godine organizira i Sat poezije, gdje učenici recitiraju djela poznatih engleskih pjesnika. Sve u svemu, učenicima je velika pomoć i motivacija.

Osim u predavanju, prof. Renati dobro ide i u školskim aktivnostima i svim stvarima vezanim za školu. Ona je već 5 godina administrator službenog facebook profila naše gimnazije, „Grgur Posuški“. Stranica je učenicima od velike koristi; osim što tu mogu vidjeti obavijesti i događanja u školi, mogu vidjeti i pozive na natjecanja i sudjelovanja na raznim seminarima.

Koliko je veliko njeno zanimanje za našu tradiciju, svjedoči njena ideja o snimanju CD-a s recitalima pjesama posuških pjesnika. CD „Glasi u buri“ rađen  je u suradnji sa dvije profesorice, Jasminkom Petric i Marijom Vučić, a recitacije na CD-u izvodili su učenici GfGM-a. Idući njen projekt vezan za tradiciju također je rađen sa profesoricom Jasminkom Petric. Tu su sada već uobičajeni Dani kruha u našoj gimnaziji, koji se provode već 5 godina. Renata i Jasminka su osmislile i realizirale prigodan program koji je sadržavao recitacije o kruhu, izvedbu folklorne točke, gange, plesa, svirke i natjecanja u nekoliko disciplina. Po završetku programa, učenici bi s profesoricama posjetili Dom za starije i njegu bolesnih Posušje i darivali štićenike prikupljenim krušnim proizvodima.

Što se tiče zabavne strane, prof. Renata bila je organizator prvog školskog maskenbala prošle godine, a ove godine ta se akcija radi ponovno. U sklopu maskenbala je i natjecanje u igrama te se, osim najboljih igrača, bira i najbolje maskiran razred. To je svakako akcija puna zabave i smijeha.

Prof. Renata naravno ima ideje i za blagdane akcije, te je za Božić radila 2 projekta. Zajedno s profesoricom Jasminkom Petric organizirala je „Smijalicu“- Foto natjecanje u božićnim/blagdanskim fotografijama razreda. Drugi projekt je postao uobičajen u blagdansko vrijeme, a to je „Garažna prodaja“, koju je idejno osmislila i realizirala s drugim profesoricama. Projekt uključuje cijelu školu-učenici donose svoje stvari koje se nakon prikupljanja prodaju učenicima. Drugim riječima, učenici kupuju stvari jedni od drugih, a prikupljeni novac ide u dobrotvorne svrhe.

Još jedan primjer akcije za dobrotvorne svrhe koju je organizirala profesorica Renata bio je „Malonogometni ženski turnir humanog karaktera“, održan u svibnju 2015.godine. Na turniru su sudjelovale učenice i profesorice GfGM-a, a novac prikupljen od prodaje ulaznica je doniran.

Nadalje, prof. Renata ne staje u Posušju. Prije 2 godine pomogla je učenicima i vodila ih na regionalno natjecanje „Upoznajmo pravosuđe“ u Mostar. Natjecanje se provodilo u okviru Mreža pravde BiH. Drugi projekt kojim je koordinirala bio je „Spelling bee“ („Pčelice sricanja“). Školsko natjecanje u sklopu tog projekta održano je 10.ožujka 2015.godine, a pobjednike je Renata vodila u Američki kutak u Mostaru na regionalno natjecanje održano 13.travnja 2015.godine. Nakon toga, organizirala je odlazak na „Race for the cure“ u Sarajevo, u suradnji s Udrugom Narcis iz širokog brijega. Na manifestaciji održanoj 3.listopada 2015.godine su sudjelovale profesorice Renata i Jasminka te nekoliko učenica iz naše škole, zajedno s tisućama žena iz cijele BiH. Na taj su način ukazale na značaj podizanja svijesti cjelokupne javnosti i osnaživanja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Sa edukacijske strane ima mnogo toga. Prof. Renata je, zajedno s prof. Sanjom Crnogorac-Sitarski, bila sudionik u projektu koji je implementirao Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava Civitas (čiju realizaciju financira Demokratski fond Ujedinjenih naroda UNDEF). Profesorice u prošle obuku i postale certificirani treneri Civitasa u programu „Osnaživanje mladih lidera na lokalnom nivou u BiH“. Po završetku treninga profesori će u svojim lokalnim zajednicama obučavati 300 srednjoškolaca i 120 predstavnika vlasti.

Dalje, član je koordinacijskog tima u projektu Poduzetničko učenje u okviru SEECEL-a (Regionalni centar za poduzetničko učenje Jugoistočne Europe) te zajedno s drugim profesoricama član je koordinacijskog tima u projektu „Indeks inkluzivnosti“ (provođenje istraživanja kroz ankete na osnovu koje je napravljena samoprocjena škole te kreiranje školskog razvojnog plana).

30.travnja 2019.godine profesorice Renata Čale i Danica Dutina organizirale su međuškolsko natjecanje u poznavanju engleskog i njemačkog jezika. Na natjecanju su sudjelovali učenici Gimnazije i Srednje strukovne škole-95 učenika na natjecanju u znanju engleskog jezika i 83 učenika na natjecanju u znanju njemačkog jezika.

Posljednji projekt koji spominjem, a u kojem je profesorica Renata sudjelovala, je „EU pred tvojim vratima“-projekt na kojem je ona bila moderator. U Posušju 6.-7.lipnja 2014.godine boravila je delegacija EU u BiH, koju su predstavljali visoki dužnosnici EU u BiH, među kojima ambasadorica Velike Britanije u BiH Jo Lomas, glasnogovornik i direktor komunikacija EU u BiH Andy McGuffie, PR dužnosnik EU u BiH Srđan Karalić te politička savjetnica EU u BiH Marsaili Fraser. Prvog dana delegacija je boravila u GfGM, gdje je bila organizirana debata s učenicima i prezentacije filmova o EU. Drugog dana održan je natjecateljski kviz u kojem je sudjelovalo 10 učenika gimnazije, podijeljenih u 5 timova, i Talent show na koji se prijavilo 25 natjecatelja u 13 točaka. Pobjednici su 16.srpnja putovali u Sarajevo na finalno natjecanje.

Za kraj, još par događaja u kojima je bila naša profesorica. Zajedno s prof. Jasminkom Petric i učenicima predstavljala je našu županiju na Državnoj i Svehrvatskoj smotri 13.listopada 2013.godine u Labinu, Istra. Zajedno sa par profesorica radi na monografiji za 50. obljetnicu naše Gimnazije te je član organizacijskog odbora svečanosti povodom 50. rođendana naše škole.

Profesorica Renata Čale bila je sudionik brojnih obuka, radionica, seminara te je za svoj rad i suradnju dobila priznanje od Ministarstva ZHŽ-a za istaknut rad na izvannastavnim aktivnostima.

Vjerujem da je ovo pravi primjer profesorice koja je zainteresirana za učenike i njihov rad, za rad škole i za mnoge humanitarne aktivnosti. Na nastavi i van nje daje 100% od sebe te je na taj način primjer učenicima i svojim kolegama. Potiče učenike da rade, da se aktiviraju i učine nešto.

Pozitivna priča o profesorici iz Posušja je ispričana. To je priča o profesorici koja je u 11 godina rada učinila toliko promjena u školi da ju je poboljšala u svakom pogledu. Profesorica koja komunicira s učenicima, razumije ih i pomaže im; profesorica koja naglašava važnost vannastavnih aktivnosti, potiče učenike da sudjeluju u njima, a i sama je aktivna u tom području; profesorica koja provodi mnogo projekata u cilju jačanja škole i njenih učenika; profesorica koja sudjeluje u humanitarnim akcijama i organizira ih; profesorica koja radi svoj posao na najbolji mogući način. Gimnazija fra Grge Martića Posušje je sretna što je ima.
[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *