LT Tuzla: “Inspirirajući edukator”

LT Tuzla: “Inspirirajući edukator”

2012. godine sam krenula u prvi razred Međunarodne srednje škole u Tuzli. Nisam ni slutila da ću upravo u ovoj školi upoznati najnevjerovatniju osobu ikada, profesoricu Aydan Meydan. Mogu odmah, bez ikakvog ustručavanja, reći da je ona osim nevjerovatnog znanja u polju matematike, vrsan pedagog. Ona je osoba koja te zaustavi na hodniku ako vidi da si u nekom nemiru i ponudi ti svoju pomoć i savjet, a svi znamo da je malo takvih profesora.
Tokom prvog i drugog razreda mog srednjoškolskog obrazovanja, profesorica Aydan mi je predavala časove matematike. Međutim, jedna stvar po čemu je posebna moja škola jeste učešće njenih učenika na raznim olimpijadama naučnih projekata širom svijeta. Samim time, Aydan je svojevoljno postala mentor mnogoj djeci u realizaciji njihovih projekata.
U protekle četiri godine, ova divna profesorica je izvela mnoge učenike svojim vodstvom na naučne olimpijade. Najznačajniji od svih jeste upravo par djevojaka, Anela Arifi i Ilda Ismaili, koje su već tri puta posjetile Sjedinjene Američke Države upravo iz ovog razloga. Bez premca, njih dvije su na svakom od ovih događaja, a u pitanju su najveće Olimpijade u svijetu (I-SWEEEP Ollympiad, Genious Ollympiad, Google Science Fair), odnijele zlatne medalje i pohvale od velikih profesora i naučnika u svojoj struci.
Kroz sve ovo, njih dvije su imale pratnju i vođstvo profesorice Aydan Meydan koja je van opisa svog radnog mjesta izlazila u susret kako njima, tako i drugim takmičarima. Erma Kurtović, Lejla Hodžić…. Sve su to imena koja su posjetila međunarodne olimpijade i osvajala mjesta na tim istim prestižnim takmičenjima.
Ne samo to, u septembru 2015. godine cijeli je svijet pročuo za ovu nevjerovatnu profesoricu. Na Google Science Fairu, Aydan Meydan je dobila prestižno priznanje „Inspiring Educator Award“ koje dodjeluju Google i Lego. Samim time, obezbijedila je svojoj školi, Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli, 10 000$ vrijedan grant od Google-a za opremanje učionica, i još 5 000$ vrijednosti materijala od Lego-a.
Malo je osoba koje će te gurati do tvog maksimuma, do iskorištenja tvog kompletnog potencijala. Malo je osoba koje će ti pružiti pomoć, koje će ti dati savjet i pružiti ti utjehu. Malo je prosvjetnih radnika kao što je Aydan Meydan.


[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *