LT Živinice: “Svaki naš dan je gradivo koje moramo savladati i iskoristiti”

LT Živinice: “Svaki naš dan je gradivo koje moramo savladati i iskoristiti”

Veliki dio svog života čovjek provede učeći. Oni koji su svjesni da znanje pokreće svijet nikada ne prestaju da uče. Jer, ne uči se samo u školi. Svaki naš dan je gradivo koje moramo savladati i iskoristiti.

Ipak, najveći dio znanja stičemo kroz školovanje. Prenose nam ga dragi i manje dragi predavači. Neki na nas ostavljaju utisak, postaju dio našeg sjećanja, a nerijetko i naši uzori. Druge, pak, zaboravljamo već po završetku časa jer osjećamo da smo i sami u istom tom trenutku izbrisani iz njihovih glava. Tu srce ne treba ni pominjati. Razlog je u tome što samo davanje stvara ljubav. Svako od nas posjeduje fine, nevidljive iskrice ljubavi koje mogu biti ili primijetne ili suprotno od toga. U našoj školi postoji profesorica za koju svi mogu potvrditi da svoje iskrice nesebično šalje svima. To je naša profesorica maternjeg jezika, Alma Šahbegović. Omiljena je među onima kojima predaje. Vole je i učenici kojima nije predavač, ali i kolege i roditelji. Zašto? Mi  učenici osjećamo da ”ne folira”. Pokazuje da ima vrline, ali i mane. Vidjeli smo je i sretnu i tužnu, i veselu i ljutu, i nasmijanu i uplakanu. I ona nama dozvoljava da budemo takvi jer razumije godine u kojima smo-ni djeca, ni odrasli. Uči nas da budemo odgovorni, da činimo ispravno, ali i da bi znali šta je ispravno ponekada moramo pogriješiti. Njeni časovi prolaze u opuštenoj atmosferi, interesantni su i u radu učestvuju svi-oni koji često govore i oni za koje se misli da nemaju što reći. Naši odnosi ne prestaju sa školskim zvonom. Uvijek joj se možemo obratiti i ispričati joj svaki svoj strah, poraz ili pobjedu. Ona je naš profesor, ali i naš prijatelj. Svojim radom u školi profesorica Alma pokazuje nam da trebamo imati različita interesovanja. Sama je dobar primjer za to. Trudi se da nam približi knjigu i svaki put nam pokazuje da čitajući možemo često sebi olakšati teške trenutke.

Ponekada pronaći i rješenje u tim kapima nečije duše rasutim po bijelom papiru. I što je najvažnije dozvoljava nam da kažemo ono što mislimo. Biti čovjek-njena je poruka.

Kažu da učitelj ne predaje ono što želi niti ono što zna, već da predaje ono što jeste. To „jeste” njen je najbolji opis. Kada bi postojalo više profesora kao što je profesorica Alma Šahbegović, iz školskih klupa izlazili bi ljudi, a ne samo učenici.
[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *