Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera pruža priliku za organizacije koje uključuju volontere/ke i volontere/ke pojedince da rade zajedno na projektima i kampanjama koje promovišu njihov doprinos ekonomskom i društvenom razvoju nalokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Udruživanjem podrške Ujedinjenih nacija sa akcijama na lokalnom nivou, ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku za vladine institucije, nevladine organizacije, privatni sektor i organizacije koje uključujuvolontere/ke da rade zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva. Obilježavanje ovog dana je uspostavljeno od strane Generalne skupštineUjedinjenih nacija putem Rezolucije 40/212, usvojene 17. decembra 1985. godine. Od tog dana, vlade, UN agencije iorganizacije civilnog društva se pridružuju volonterima/kama širom svijeta u obilježavanju 5. decembra.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, kao jedna od organizacija u našoj zemlji koja okuplja veliki broj volontera-članova, također je uzela učešće u obilježavanju ovog datuma posredstvom Lokalnih timova širom zemlje. 32 lokalne zajednice bile su u znaku naših aktivista, koji su volontirali u Domovima penzionera, Domovima za djecu sa posebnim potrebama i nezbrinutu djecu, Narodnim kuhinjama, televizijama, radio postajama, školama, Upravama općina i gradova itd.

“Današnji dan sam provela kao volonter u Veterinarskoj stanici Lukavac. Veoma sam oduševljena stvarima koje sam danas probala. Ispitivali smo proizvode životinjskog porijekla kao što je mlijeko i meso. Takođe, uz pomoć zaposlenika pregledala sam jednu malu macu. Veoma sam sretna što sam dio ovog tima, stoga bih preporučila svim srednjoškolcima da se uključe u ovaj tim koji doista nudi novo životno iskustvo.” riječi su Muamere iz Lukavca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *