Naša sudbina u njihovim šapama

Naša sudbina u njihovim šapama

psi-lutalice1I ove godine učenici III razreda JU MSŠ ”Bosanski Petrovac”, u okviru redovne nastave predmeta Demokratija i ljudska prava i „projekta građanin“ sprovode građanske inicijative. Jedan od takvih primjera je projekat učenika III razreda Gimnazije JU MSŠ ” Bosanski Petrovac”.

Njihova tema ”Naša sudbina u njihovim šapama” je vezana za problem pasa lutalica u gradu. Naime, u zajednici imaju velikih problem sa psima lutalicama koji sve više postaju prijetnja građanima. Zbog toga su odlučili da rade na ovoj temi.

”Mi samo želimo sigurniji život za nas građane. Velik broj zaraženih i bolesnih pasa luta po našem gradu a niko u tome ne vidi veliki problem jer nisu svjesni koliko to može da ugrozi normalan život svih nas. Neki od pasa su i agresivni i par puta je zabilježen napad tih pasa na ljude. Tome se mora stati na kraj. Vodili smo intervju sa načelnikom općine Bosanski Petrovac, direktorom veterinarske stanice i sekretarom lovačkog udruženja, koji su rado pristali da razgovaraju na ovu temu” kažu učenici III razreda Gimnazije.

Direktor veterinarske stanice, Edin Softić, kaže: ”Problem pasa lutalica je problem cijele BiH. Najveći problem predstavlja bjesnilo jer je ta bolest neizlječiva, a čovjek se može zaraziti ugrizom životinje.”
Kada smo ga upitali šta misli o eutanaziji životinja rekao je da je po zakonu o dobrobiti životinja eutanazija zabranjena osim u slučajevima kada životinja boluje od neke neizlječive ili zarazne bolesti.

Učenicima IIIg želimo sreću u rješavanju ovog problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *