(Ne)Sigurnost učenika u školama

(Ne)Sigurnost učenika u školama

Škola ili ulica? U što se pretvaraju prostorije koje su zadužene za sijanje znanja, lijepog ponašanja i  stvaranja ličnosti? Zašto  je škola postala ulica, kvart u kojem svatko radi ono što mu je srcu drago. Može li u školu ući bilo tko i  nasilno se ponašati, a pri tome proći nekažnjeno i da se u sustavu ne promijeni apsolutno ništa? Gdje je nestao nekadašnji sustav i kako promijeniti sadašnji?

Prije otprilike mjesec dana u srednjoj školi u Odžaku dogodila se scena slična scenama u Americi gdje luđaci s oružjem upadnu u školu i ubijaju djecu bez razloga i bez žaljenja. Na sreću mi još nismo dogurali do nivoa da mladi nose oružje, barem ne pištolje, ali rekao bih da se sigurnim koracima bližimo i k tomu. Osoba se ležerno ušeta u školu, fizički se obračuna s učenikom i ode kao da se ništa nije dogodilo. Kako je moguće da se na ovakav događaj ne reagira, da sve  institucije šute i ograđuju se od problema.Suština ovog problema zapravo leži u jednoj velikoj rupi u zakonu. Ne postoji nikakav dokument, pravilnik, statut ili bilo što drugo gdje se navodi zaštita učenika od tzv. trećih lica odnosno osoba koje nemaju nikakve veze sa školom, koje nemaju status učenika, niti status djelatnika škole. Postoje pravilnici o zaštiti na radu, pravilnici o zaštiti u slučajevima poplave, požara i sl., ali o zaštiti od „treće strane“ ne. Nažalost veća je vjerojatnost da će nas netko s ulice napasti i ozlijediti nego li da će nas progutati vodena bujica. Ali eto izgleda da o tome nitko nije vodio računa, pa tako danas bilo tko može nesmetano ući u školu u kojoj naravno ne postoji nitko tko se zove zaštitar jer za to se nema novaca, videonadzor je uveden tek smjenom ravnatelja kojemu su i kamere predstavljale veliki financijski trošak. Pa pitam se onda koliko zapravo košta sigurnost učenika i koliko su odgovorni spremni izdvojiti za nju?
Da stvar bude gora u pitanju nisu samo učenici nego velikim dijelom i sami djelatnici škole. Tako na našoj školi bez problema može osvanuti grafit u kojem se jasno imenuje i na najodvratniji način vrijeđa profesor. Naše je školsko dvorište ubrzo nakon izgradnje asfalta postalo svojevrsni vozni park, mjesto gdje momci po svoje djevojke dolaze pred sam školski ulaz praveći pri tom zastoje, pa kad dođete pred školu imate osjećaj kao da ste usred najveće gužve na Njujorškom semaforu.
Tu su i redovita okupljanja lokalnih  „narkomana“ u školskom prostoru za koje također nitko ne vodi brigu.
Trebamo li doista strahovati da nas u školskom dvorištu ne pregazi nečiji momak ili da nam netko ne pokuša prodati drogu, ili pak da nas netko ne zatuče francuskim ključem, i sve to tamo gdje bi se trebalo osjećati najsigurnije i najljepše.
Na temelju ankete koja je sprovedena u našoj školi po pitanju ovog problema, zabrinjavajući broj učenika je na pitanje nose li u školu bilo kakav oblik oružja, odgovorilo sa da. Zar ćemo u 21. stoljeću sigurnost tražiti u noževima, čakijama, kojekakvim sprejevima i sl. I to sve u školama, gdje sigurnost treba biti na najvišem nivou.
Lažni sjaj koji obasjava  školstvo u BiH je uistinu lažni, problemi poput ovoga ne smiju čekati na rješenje, jer to znači čekati još jedan fizički obračun, čekati još neki vandalistički čin, ili na koncu dočekati scene iz horora Američkog školstva. Bosna i Hercegovina može se pohvaliti poprilično aktivnim srednjoškolcima, mnogi su projekti barem malo promijenili situaciju u našim školama, ali mnoge stvari vječno se guraju pod tepih i odlično zataškavaju. Očigledno je potrebna velika reforma  da se sve to dovede u red jednom za svagda, a tada će to značiti zaista sigurnost u punom smislu riječi za sve učenike koji se žele obrazovati u ustanovi koja neće biti leglo kriminala nego znanja.
Iza nas je akcija ”Milijarda ustaje” koja je doista uspješno organizirana i  provedena u više od dvjesto zemalja, za sigurnost učenika nije potrebna milijarda, potrebne su institucije koje se tim pitanjima bave, ali one se izgleda igraju vrućeg krumpira pa svatko svakog proziva za problem, ali nitko ne reagira. Za sada nam je situacija slikovita ”Nobody rising”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *