Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca u BiH

Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca u BiH

Asocijacija srednjoškolaca u BiH danas je po treći put obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca. Projekat je podržan od strane njemačke fondacije Schuler Helfen Leben (SHL) i prezentovan je u 15 gradova BiH.

 

sarajevo

 

Centalnom manifestacijom, održanom u Sarajevu, sarajevski srednjoškolci ukazali su na problematiku unutar državnog obrazovnog sistema. Kroz ovaj projekat urađena je i anketa kojom su srednjoškolci ukazali na neke od većih problema kao što su: Dvije škole pod jednim krovom, neusklađenost tržišta rada sa obrazovnim sistemom, te problem nejedinstvenog obrazovnog plana i programa.

Omladinska novinska asocijacija, kao partner u ovom projektu, bh. srednjoškolcima predstavila je deseto jubilarno izdanje magazina „Karike“ koji je prvenstveno namjenjen volonterima ili onima koji to žele postati. Magazin koji je do sada izlazio kao prilog uz dnevne novine, danas je po prvi put predstavljen javnosti kao samostalni omladinski magazin.

“Posebno sam zadovoljan što se velik broj srednjoškolaca odazvao akciji i što su iskreno odgovarali na pitanja iz ankete. Veliki problem predstavlja i nedovoljna informisanost srednjoškolaca i mladih ljudi u BiH o mogućnostima i zakonima koji se direktno tiču nas i preko kojih možemo tražiti naša prava. Mi ćemo nastaviti sa sličnim projektima i nadamo se da ćemo u budućnosti postati servis za sve probleme srednjoškolaca kako bi mogli brže i efikasnije rješavati njihove probleme” – ističe presjednik ASuBiH-a, Serdarević Emir.

Međunarodni dan srednjoškolaca u cijeloj Europi obilježava se u spomen praških srednjoškolaca i studenata koji su 17. Novembra 1939. godine, usljed nacističke okupacije, bez suđenja strijeljani zbog mirnog protesta. Odluku o obilježavanju ovog dana kao Međunarodnog dana srednjoškolaca donio je Organizacijski ured svih udruženja srednjoškolaca Europe (OBESSU).

Asocijacija srednjoškolaca u BiH postoji već više od 4 godine i do sada su odradili zaista velik broj projekata u koje su uključili preko 3000 srednjoškolaca iz svih dijelova BiH.

Ukoliko želite pratiti rad ove organizacije to možete uraditi na našoj web stranici ili na facebook grupi www.facebook.com/ASuBiH .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *