Odličan ASuBiH vikend iza nas

Odličan ASuBiH vikend iza nas

DSC02489Piše: Edo Kanlić

Iza nas je još jedan veoma uspješan ASuBiH vikend. U Sarajevu je od 31.05. do 02.06. održan strateški sastanak koordinatora lokalnih timova koji će učestvovati u projektu “Prijatelji bez granica / Friends without borders”, a kojeg finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali predstavnici Goražda, Banja Luke, Sarajeva, Bihaća, Istočnog Sarajeva, Cazina, Srebrenika, Novog Grada, Brčkog, Mostara i Visokog.

Na sastanku je održana i kraća radionica “Fundraising” i na taj način su koordinatori obučeni za razgovor sa potencijalnim donatorima u svojim lokalnim zajednicama. Najinteresantniji dio ove radionice je bila simulacija razgovora sa privrednicima, načelnicima i ministrima u kojem su koordinatori imali priliku praktično provjeriti svoje komunikacijske vještine.

Kao i uvijek, koordinatori su uživali u igrama koje podstiču timski rad što možete vidjeti i u fotografiji ispod.

DSCN3824

Na ovom sastanku je napravljen i plan i program razmjena koje će uslijediti u narednom periodu. Već u radnoj verziji agendi vidimo da će svaka od razmjena obilovati odličnom energijom, posjetama svim kulturno-historijskim spomenicima i znamenitostima gradova, posjetama načelnicima, ministrima i privrednim subjektima, ali i odličnom zabavom.

Već su dogovoreni i termini razmjena koje će se održati u dva ciklusa. Prve razmjene održaće se u ‘junsko-julskom’ roku:

Cazin -> Novi Grad – 20. – 22.06.2013. godine

Bihać -> Banja Luka – 24. – 26.06.2013. godine

Goražde -> Sarajevo i Istočno Sarajevo – 28. – 30.06.2013. godine

Mostar -> Visoko – 02. – 04.07.2013. godine

Brčko -> Srebrenik – 04. – 06.07.2013. godine

DSCN3916

 

Uzvratne posjete održaće se u ‘avgustovsko-septembarskom’ roku:

Sarajevo i Istočno Sarajevo -> Goražde – 12. – 14.08.2013. godine

Visoko -> Mostar – 16. – 18.08.2013. godine

Srebrenik -> Brčko – 20. – 22.08.2013. godine

Banja Luka -> Bihać – 29. – 31.08.2013. godine

Cazin -> Novi Grad – 13. – 15.09.2013. godine

Obzirom da se već znaju tačni datumi razmjena, već sada počinjemo sa ozbiljnijim pripremama.

Zajedno smo pregledali i nekoliko kratkometražnih amaterskih filmova. To nam je poslužilo kao inspiracija za film koji ćemo mi snimati u toku ovog projekta. Već sada smo pripremili dio materijala koji će nam poslužiti za film.

Zadnji dan sastanka održana je i radionica za medijsko predstavljanje i javno zagovaranje. Medijsko predstavljanje je jedan od najbitnijih dijelova realizacije projekta, pa je bilo neophodno obučiti koordinatore kako putem medija na najbolji način prenijeti poruku javnosti. I u ovoj radionici je najsmješniji dio bila simulacija medijskih nastupa. Neki koordinatori su bili učesnici TV emisije, neki su se direktno uključivali u radio emisiju, a neki su putem Skypa gostovali u TV emisiji. Ovo je bila odlična praksa koja je koordinatorima podigla samopouzdanje pred veliki broj medijskih nastupa koji slijede u narednom periodu.

Pripremni dio razmjena je bio odličan. Sigurni smo da će i razmjene biti takve, ako ne i bolje. Nadamo se što većem broju partnera u lokalnim zajednicama, koji će razmjene učiniti još kvalitetnijim i gostoprimljivijim. Cilj razmjena nije samo putovanje, već bolje upoznavanje naše domovine Bosne i Hercegovine, ali i jačanje saradnje između srednjoškolaca iz različitih etničkih grupa.

Do narednog javljanja… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *