Pozitivne priče 2018: Uži krug

Pozitivne priče 2018: Uži krug

Već treću godinu za redom Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini raspisala je konkurs za dostavljanje pozitivnih priča o najboljim profesorima.

Cilj projekta „Pozitivne priče“ jeste da se javnosti pokažu pozitivni primjeri u školama, ali i da se naglasi važnost profesora u životu jednog srednjoškolaca.  Ove godine svoje pozitivne priče trebali ste usmjeriti ka svojim profesorima. Oni nas ne uče samo formalnim lekcijama, nego i životnim!  Ako jedan pravnik ne obavlja svoj posao najbolje imamo izgubljen slučaj na sudu, ako jedan stolar ne radi imamo pokvarenu stolicu.

Ali ako jedan profesor ne obavlja uredno svoj posao imamo izgubljenu generaciju. Pozitivne priče su tu da ruše barijere između profesora i učenika, tu su da obaraju predrasude o odnosu profesor-učenik i tu su da pokažu heroje sa kredom u ruci koji već godinama od bosanskohercegovačke nezrele djece isklesavaju dijamante i uspješne doktore, naučnike i biznismene.  I shodno tome, ovogodišnja tema glasi: „Heroji sa dnevnikom i kredom u ruci“

Pozitivne priče mogli ste  dostaviti na mail konkurs@asubih.ba najkasnije do 08.5.2018.

Nakon zatvaranja poziva, vršila  se selekcija pozitivnih priča koje će biti otvorene javnosti na glasanje. Kriterij prema kojem su ocijenjene priče za uži krug su:

– Povezanost sa datom temom

– Pravopisne i gramatičke greške

– Kvalitet priče

– Stilske figure

– Ideja (pouka)

– Način pisanja i forma

I selekcija je izvršena! Priče koje su prošle u uži krug su:

1.Mia Matijević, Žepče
2.Melisa Geca, Goražde
3.Fatima Periz, Bihać
4.Kenan Handžić, Fojnica
5.Majda Dubica, Sanski Most
6.Edna Mulić, Brčko
7.Magdalena Savić, Šamac
8. Marija Mališ, Foča
9.Milica Begenišić, Trebinje
10.Adnana Turkić, Doboj

Ali tu ne prestaje takmičenje! U junu počinjemo sa objavljivanjem po jedne priče sedmično na našu web stranicu:  www.asubih.ba. I tek nakon što sve priče budu objavljene,otvaramo glasanje.
Glasanje će se vršiti klikom na “srce” na www.asubih.ba u kategoriji pozitivnih priča,
a junak najbolje pozitivne priče će biti nagrađen na  XI Generalnoj skupštini Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja će se održati u mjesecu oktobru 2018.

U slučaju bilo kakvih pitanja, slobodni ste nas pitati na već navedeni mail.

Hvala svima koji su se potrudili i poslali nam svoju pozitivnu priču, a onima koju su prošli u uži krug čestitamo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *