Projekt građanin učenika IIIb razreda Gimnazije Bihać

Projekt građanin učenika IIIb razreda Gimnazije Bihać

I ove godine učenici trećih razreda srednjih škola, u okviru redovne nastave predmeta Demokratija i ljudska prava i „projekta građanin“ sprovode građanske inicijative. Jedan od takvih pozitivnih primjera je projekat učenika IIIb razreda Gimnazije Bihać.

projektgrad

Njihova tema je “zabrana pušenja u kafićima”. Većini nepušača je dosta sjedenja u zadimljenim kafićima, znajući da imaju gotovo isti rizik od oboljevanja od bolesti karakterističnih za pušače zbog udisanja duhanskog dima. Zbog toga su odlučili raditi na ovu temu.

“Prvenstveno želimo upravo ono što samo ime naše projekta kaže, zabranu pušenja u kafićima. Ako je to previše, smatramo da je prikladno da postoje odvojene prostorije za pušače i nepušače u kafićima. Kad smo vršili određena istraživanja, otkrili smo da mnoge zemlje imaju zabranu pušenja u kafićima, no kod nas to nije slučaj. Također, izvršili smo jednu anketu u našoj školi, u svim odjeljenjima, podijelili je kako učenicima, tako i profesorima. Rezultati su bili iznimno dobri, i čak i oni koji su pušači već duže vrijeme, podržali su naš projekt.” rekla nam je Zarina Babić, jedan od realizatora projekta.

Mi im želimo dosta sreće i uspjeha u realizaciji ovog projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *