Sarajevo: Djeca bez roditeljskog staranja

Sarajevo: Djeca bez roditeljskog staranja

Učenici III-5 razreda, Pete gimnazije u Sarajevu u sklopu „Projekta građanin“ sprovode projekat „Djeca bez roditeljskog staranja“.

64124_10200676927828636_1262508894_n„Odlučili smo se za ovaj projekat jer su sva djeca ista i ne treba ih dijeliti po izgledu, nacionalnosti , boji kože itd. Djeca se sva vole jednako , jer svi oni u sebi nosee ono najvaznije i najljepse, LJUBAV.“ Poručila nam je Adna Marevac, član ekipe.

Sa ovim projektom osvojili su prvo mjesto na školskom takmičenju, te se sada pripremaju za učešče na općinskom takmičenju.

Poseban fokus u ovom projektu posvetili su Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu. U svojoj školi su porenuli akciju skupljanja novčanih sredstava i igračaka koje planiraju donirati domu. Da bi stekli više saznanja i podrške u ovom projektu obavili su intervjue sa socialnim radnikom Elvirom Kosovcem, Vaspitačicama iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja i „SOS dječijeg sela“ u Sarajevu.

„Smatramo da je bitno da se napravi još jedan dom za nezbrinutu djecu u Sarajevu, jer su trenutačno djeca sa poteškočama u razvoju, kojima je potrebna dodatna briga i posvećenost, zajedno sa ostalom djecom u domu na Bjelavama, te ne mogu da dobiju tu potrebnu skrb. Iz tog razloga planiramo da sprovedemo peticiju za osnivanje novog doma, specijalno za djecu sa poteškočama u razvoju. “ otkrila nam je Inela Husić.

Da bi podstakle širu javnost o prisutnosti i važnosti ovog problema, kreirali su Facebook grupu i web blog na kojima redovno objavljuju nove informaciju u vezi svog projekta, ali i općenito podatke o ovom problemu. Ako želite dodatno da se informišete o ovom projektu ili da date svoj doprinos ovom projektu, to možete učiniti putem ovih linkova:

https://www.facebook.com/groups/644967855532886/?fref=ts

http://djecabezroditelja.tumblr.com/

Učenici Pete gimnazije pravi su dokaz ima učenika koji „Projekat građanin“ ne rade samo zbog takmičenja, već se i trude da poboljšaju bitne probleme u svojoj lokalnoj zajednici. Zasigurno će obradovati dosta djece i mi im u toj plemenitoj misiji želimo dosta sreće i uspjeha. Nadamo se da ćemo uskoro čuti još dosta ovakvih pozitivnih primjera od srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *