Snaga aktivizma: Protest počet prije 32 godine traje i danas

Snaga aktivizma: Protest počet prije 32 godine traje i danas

Connie Picciotto 32 godine protestuje protiv rata i nuklearnog naoružanja ispred Bijele kuće s vrlo jasnim porukama: ‘Zabranite nuklearno oružje ili uživajte u Sudnjem danu’, te ‘ Tko živi s atomskom bombom, od nje će i umrijeti’.

60800330-connie-picciotto-aktivist-protest-bijela-kucaConnie Concepcion Picciotto (68), poznata i kao Conchita, živi u improviziranom kampu na Trgu Lafayette tačno nasuprot rezidencije američkih predsjednika od 1. maja 1981. protestirajući protiv rata i nuklearnog naoružanja, piše The Washington Post.  Connie Picciotto (68) protestira pred Bijelom kućom od 1981.g. protiv rata i nuklearnog naoružanja

Sićušna žena s perikom zalijepljenom na neku vrst kacige već više od tri desetljeća razgovara sa zainteresiranim prolaznicima o ratu.

‘Ovo je jako važno. Moramo zaustaviti rat u Iranu’, iza nje su već poluisprani transparenti iz nekih prijašnjih aktivističkih akcija s jasnim porukama: ‘Zabranite nuklearno naoružanje ili uživajte u Sudnjem danu’, ‘ Ko živi sa – bombom, od nje će i umrijeti’.

Njeno je improvizirano kamping mjesto ispred Bijele kuće već 32 godine. Danas je on spomenik sam za sebe, jer Connie je zasigurno jedna od najdugovječnijih i najupornijih političkih aktivistica u Americi, ako ne i u svijetu. Na Connienom se licu vidi kako jako, jako dugo živi doslovno na ulici, koža joj je potamnjela i puna ožiljaka, a dok priča ili se smije, vidi se kako joj je preostalo još par zuba. Njezin je aktivizam i život ispred Bijele kuće započeo u doba vladavine Ronalda Reagana, a ispratila je i Georgea H.W. Busha, Billa Clintona, Georgea W. Busha, te dočekala Baracka Obamu.

Ona je živi svjedok brojnih američkih skandala, ratova, tragedija. O njoj se uči na studijima društevnog aktivizma. Pojavljuje se u dokumentarcu Michaela Moorea ‘Fahrenheit 9/11′, stalni je gost lokalnih medija.

60800331-connie-picciotto-aktivist-protest-bijela-kuca

No, pred njom je nesigurna budućnost. Ima 68 godina, tek odnedavno i zdravstvenih problema, nakon što se neoprezni taxist zabio u nju i njeno sklonište. Ipak, Connie ne odustaje, pred njom je jasan cilj: ‘Želim da me se čuje!’  Nada se i kako će predsjednik Obama biti prvi američki predsjednik koji će doći do nje i kome će ispričati svoju priču.

‘Moramo zaustaviti to ludilo, prije negoli uništimo svijet. Moja je zadaća biti upravo tu gdje jesam. To je moj život’, ispričala je novinarima 68-godišnja politička aktivistica Connie Picciotto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *