U BiH obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

U BiH obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Asocijacija srednjoškolaca u BiH ove godine u 58 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, sedmi put za redom obilježava 17.11. – Međunarodni dan srednjoškolaca. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Ove godine fokus je stavljen na incijativu “I kopija vrijedi” koju promovišemo pod sloganom “Ne daj da ti obrazovanje blijedi, dopusti da i kopija vrijedi” a sam cilj implementacije inicijative jeste skretanje pažnje bh društvu o problemu s kojim se susreću srednkoškolci. Prema Zakonu o obrazovanju, srednjoškolci mogu aplicirati na samo jedan državni fakultet, jer je definisano da pri upisu se mora dostaviti orginalni dokument.

Incijativa je pokrenuta od strane Asocijacije srednjoškolaca u BiH s ciljem da srednjoškolcima omogući što bolji pristup visokoškolskim ustanovama. Ova incijativa počinje danas, 17.11.2016. godine, kada započinje i potpisivanje peticije kojom bismo željeli prikazati nadležnim institucijama da trenutna situacija utiče na život velikog broja mladih širom države i da bosanskohercegovački srednjoškolci žele da imaju prilike kao i njihovi vršnjaci iz regiona i Evrope, da apliciraju na više fakulteta u isto vrijeme, sa ovjerenim kopijama.

Takođe, uvidjeli smo manjak prostora u školama za promovisanje omladinskog aktivizma, te će od danas 57 škola iz svih krajeva BiH imati “aktivistički kutak” u vidu  ploče koja je osmišljena kao mjesto gdje će srednjoškolci postavljati ali i pronalaziti informacije o  seminarima, radionicama i treninzima. Cilj ka kojem težimo je olakšan pristup mladih ljudi neformalnom obrazovanju.

Realizaciju događaja finansijski je podržala Fondacija Schuler Helfen Leben BiH, stalni donator organizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *