LT Banja Luka: “U Općoj gimnaziji se svakim kontrolnim i usmenim odgovorom slavi znanje”

LT Banja Luka: “U Općoj gimnaziji se svakim kontrolnim i usmenim odgovorom slavi znanje”

U Općoj gimnaziji Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” u Banjaluci, skoro 10. godina radi profesor Anton Šarac. Profesor hrvatskog jezika i književnosti je prva osoba za koju će vam stariji učenici reći da je uvijek spreman da pomogne, sasluša učenike i uvaži njihova mišljenja.

Iako mlad čovjek, znanje koje nam prenosi je neprocjenjivo, te svakodnevno, pored redovnog plana i programa rada, od profesora Antona naučimo neku novu informaciju, o etimologiji, etnogenezi, istorijijskim događajima, učestalim gramatičkim greškama i sl.

“U Općoj gimnaziji se svakim kontrolnim i usmenim odgovorom slavi znanje” često kaže profesor Anton. Pažnja na časovima hrvatskog jezika je uvijek usmjerena u pravom smjeru i vjerujem da svi bivši i sadašnji učenici naše škole, imaju obrazovanje iz svih predmeta na zavidnom nivou. Kritičko mišljenje je ono što se treba razvijati posebno kod mladih ljudi, što se na časovima hrvatskog aktivno čini.
I prije nego što sam upisala Gimnaziju KŠC, čula sam mnogo pozitivnih komentara, kako o školi, tako i o svim profesorima. Ipak, već duži period sam slušala o predstavama koje realizuje Teatar KaeŠCe, poput “Gospođe ministarke”.

U našoj školi aktivno radi više od deset sekcija, između ostalih novinska sekcija, koja svakog mjeseca u holu naše škole, prikaže učenicima mjesečne zidne novine, a i časopis “Gimnazijalac” je jedan od ponosa naše škole.

Dramska sekcija sve školske priredbe proprati adekvatnim predstavama, koje su kako je vrijeme odmicalo postajale sve ozbiljnije, pa je tako povodom desete godišnjice škole, dramska sekcija takođe na čelu sa profesorom Antonom pripremila mjuzikl “Petar Pan”.

Smatram da je srednja škola mjesto na kojima se upoznajemo sa različitim profilima ljudi, različitim shvatanjima, mnogo noih informacija nam pristiže svakog dana ali ono po meni najvažnije, upoznajemo sami sebe. Da bi postali edukovani mladi ljudi, budući intelektualci, ali i dobri ljudi trebamo što više cijeniti profesore poput njega. Marljivost, razumijevanje i strpljenje su osobine odličnih profesora, a profesor Anton je upravo takav.

[dot_recommends]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *