USK: Novi sistem upisa u srednje škole

USK: Novi sistem upisa u srednje škole

Od iduće školske godine na području Unsko-sanskog kantona počet će primjena novog sistema upisa učenika u srednje škole.

Više, naime, neće biti prijemnih ispita, nego će se učenici bodovati po određenim kriterijima, koje će biti propisane pravilnikom koji je trenutno u izradi, a uskoro bi trebao biti usvojen.

Usvajanjem Zakona o srednjem obrazovanju USK-a, došlo je do promjene načina upisa učenika u srednje škole. Primjenom novog pravilnika, izbjeći će se gužve i strka oko prijemnih ispita, kako u školama, tako i kod učenika i roditelja.

„Vrednovat će se postignuti opći uspjeh prema ocjenama u posljednja dva razreda osnovne škole, a onda će škole imati pravo izabrati pet do sedam od ponuđenih predmeta, koji su bitni za struku, a koji će biti ponovno bodovani”, kazala je Nidžara Raič, načelnica Sektora za srednje i visoko obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja USK-a.

Pored uspjeha u školi, novina je da će se vrednovati i druge zasluge, poput sportskih i umjetničkih ostvarenja, odnosno kao posebni elementi bodovat će se sposobnost i darovitost, učešće na takmičenjima, a dodatne bodove učesnici će dobijati i za otežane uvjete obrazovanja, dodala je Raič.

Kako će se upis odvijati vidjet ćemo već od naredne školeske godine, međutim roditeljima i djeci pruža se mogućnost da razvijaju svoju strategiju upisa, pa će kalkulirati, da li im više trebaju, primjera radi, dva boda, koja će dobiti za muzičku školu, od ocjene iz nekog predmeta, koji im neće biti posebno važan pri upisu u određenu srednju školu.

Sem toga, postavlja se pitanje šta sa nekim vrlodobrim ili dobrim učenicima, koji se u posljednja dva razreda osnovne škole ‘probude’ i postanu odlikaši, a po broju bodova bit će izjednačeni sa onima koji su imali samo petice tokom cijelog osnovnog obrazovanja?

Izvor: rtvusk.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *