Veliki uspjeh Amera Ghadbana, člana Lokalnog tima ASuBiH Sarajevo u Keniji

Veliki uspjeh Amera Ghadbana, člana Lokalnog tima ASuBiH Sarajevo u Keniji

Eko sapun kojeg je kreirao mladić iz Bosne i Hercegovine, aktivni član Lokalnog tima ASuBiH Sarajevo, Amer Ghadban i njegov kolega Salahudin Mašić, osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj smotri projekata u Keniji.

Učenici drugog razreda Tursko-bosanskog Sarajevo koledža na Ilidži, nakon osvojene srebrne medalje na državnoj olimpijadi “BOSEPO 2013”, otputovali su 1. maja u Nairobi, gdje su nagrađeni srebrom za svoj projekat.

“U kategoriji Environment (okolina), u kojoj je bilo oko 50 projekata, osvojili smo srebrnu medalju. Na cjelokupnom takmičenju predstavljeno je više od 150 projekata iz preko 40 zemalja svijeta”, kazao je Amer Ghadban za Anadoliju nakon povratka u BiH.

Putovanje u Keniju bilo je veliko iskustvo za ove mlade istraživače. Imali su priliku upoznati se sa drugačijim kulturama i običajima. To iskustvo će im zasigurno dosta značiti u životu.

“Predstaviti Bosnu i Hercegovinu u jednoj tako dalekoj zemlji je veliki uspijeh za nas. U Keniji smo bili pet dana i sve je bilo kao u filmu. Sada smo dostigli vrh. U BiH smo osvojili srebro, predstavili BiH na internacionalnom takmičenju i tu smo takođe osvojili srebro. Pokušaćemo unaprijediti projekat za sljedeće olimpijade, kako bismo se predstavili u što boljem svjetlu”, istakao je jedan od autora eko sapuna.

Na pitanje kako su došli na ideju da kreiraju eko sapun, Ghadban i Salahudin su pojasnili kako su zaključili da većina ljudi u svojim domovima koristi sapune koji u sebi sadrže preko 15 različitih hemikalija, od kojih su neke štetne za zdravlje i okolinu. Odlučili su proizvesti sapun sa eko komponentama, nakon čega je odgovarajućim analizama utvrđeno da njihov proizvod ima jednaku učinkovitost kao i fabrički sapun.

„Sam naš projekat je vrlo jednostavan. Dakle, izbacujemo te štetne hemikalije, i mijenjamo sastav sapuna. To je glicerinska masa, koja je izvučena iz prirode, miješa se sa prirodnim eteričnim uljima i mirisima, topi se na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa, izlijevamo to u kalup i dobijemo eko sapun“, objasnili su Amer i Salahudin.

Amer je uistinu jedan od pozitivnih primjera koji dokazuje koliko su srednjoškolci u BiH sposobni, kreativni i inteligentni. Jako smo ponosni na Amera i želimo mu puno uspjeha u nastavku školovanja i angažmana u ASuBiH. Također, želimo mu sve najbolje za rođendan koji mu je bio 9. maja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *