Akcija čišćenja Let’s Do It Bosnia – Poziv udruženjima

Akcija čišćenja Let’s Do It Bosnia – Poziv udruženjima

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da uzmete učešće u akciji čišćenja Bosne i Hercegovine – najvećoj akciji u historiji BiH posvećenoj čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu.

Akciju čišćenja Let’s Do It Estonia 2008 uspješno su realizovali Estonci sa učešćem 50.000 volontera, a 2010. Slovenci sa notiranim učešćem 270.000 volontera. Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu aktivnost uspješno je provelo još 17 zemalja u svijetu.

Ove godine se provodi globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća (www.letsdoitworld.org). S ciljem davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, Udruženje građana „Ruke“ odlučilo je organizovati akciju na nivou Bosne i Hercegovine.

Više od 24.000 mladih već su dali značajnu podršku akciji kao i državni TV servisi, pisani mediji te ugledne osobe iz javnog i poslovnog života. Ciljevi akcije su ambiciozni ali ostvarivi:
• Skupiti najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji
• Stvoriti prvi državni registar svih ilegalnih deponija smeća
• Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća
• Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša

Da bi akcija u BiH uspjela, ključna karika su aktivna udruženja organizovana na opštinskom nivou. Upravo zbog toga Vaše udruženje vidimo kao partnera akcije, tj. kao sponu koja će povezati tkivo cjelokupnog projekta. Ohrabrujemo Vas da budete dio historije – dio rješenja. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom i gradom, poslaćemo poruku da je čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi u BiH, kao i u čitavom svijetu, u našim vlastitim rukama.

Molimo Vas da zvanično izrazite interes za učešćem u akciji prijavom na dole navedeni email:

Kontakt osoba: Božidar Mihajlović
Email: letsdoitbih2012@gmail.com
Mob: 063 751 107
Facebook grupa: www.facebook.com/groups/letsdoitbosnia/

Udruženje građana „Ruke“
Engin Obučić, Uprava udruženja
Tepebašina 7, 71 000 Sarajevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *