ASuBiH u Europi

ASuBiH u Europi

Član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, Adna Čolaković, prisustvovala je Generalnoj skupštini „Unije srednjoškolaca Europe“ (OBESSU) koja se održavala u periodu od 19. do 20. 05. 2012. godine u Kopenhagenu u Danskoj.
Skupština Unije srednjoškolaca Europe ima veoma veliku važnost jer je to mjesto gdje članovi Unije i posmatračke organizacije mogu zajedno ocijeniti dosadašnji rad Obessu-a i naravno diskutovati o tome kako poboljšati rad Unije u budućnosti. Generalna skupština ove godine je imala veliku važnost : usvojen je novi Plan rada za 2013-2014, a Statut i Političke platforme su izmjenjeni. Također Rezolucija „Nova znanja za nove škole, edukaciju, obuku i rad“ koja je glavni politički dokument Obessu-ove nove VET (Kampanja za strukovno obrazovanje) kampanje je konačno dovršena.
Na ovoj skupštini je izglasan novi upravni odbor koji će u naredne dvije godine predstavljati sve srednjoškolce Europe. Novi Upravni odbor čine :
Dejan Bojanić (UNSS- Srbija)
Nora Kleibel (AKS – Austrija)
Dáša Koribanič (SUS- Slovačka)
Daniele Di Mitri (UDS- Italija).
Nakon skupštine uslijedila je konferencija „Umjetnost i sport kao katalizatori za socijalnu uključenost“ u periodu od 21. do 24. 05. 2012. godine koja je okupila oko 50 srednjoškolskih aktivista iz cijele Europe. Aktivisti su zajedno razgovarali na koji način sport, umjetnost i kreativnost, kako unutar tako i izvan škole, može pridonijeti boljem interkulturalnom dijalogu i socijalnom uključivanju, prevladavanju razlika, promicanju prihvaćanja različitosti i njegovanje jednakosti među mladima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *