ASuBiHovci u Beču

ASuBiHovci u Beču

U austrijskoj prijestonici Beču, od 30.05. do 01.06.2012. godine održana je konferencija “Empowering Young People – Connecting Europe” u sklopu istoimenog projekta kojeg realizuje organizacija Kultur Kontakt Austria uz podršku Evropske Unije. Učesnici projekta su predstavnici škola i nevladinih organizacija iz 14 zemalja Dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka (južni dio), Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina).

Ciljevi projekta su razvoj kulturnog dijaloga između mladih ljudi Dunavske regije, promocija aktivizma i volonterizma, podizanje ekološke svijesti i uspostavljanje saradnje na putu ka zajedničkom napretku.

Od pet predstavnika Bosne i Hercegovine, na ovom događaju prisustvovala su i dva člana Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, Peter-Josip Bevanda i Edo Kanlić. Imali su priliku podijeliti iskustva sa učenicima, profesorima i umjetnicima ovog dijela Evrope. Uvidjeli su prednosti i nedostatke obrazovnih sistema u svim državama učesnicama projekta. Razgovarano je i o budućim projektima u partnerstvu sa Unijom srednjoškolaca Srbije.

Dunav je rijeka koja spaja preko 115 miliona stanovnika i zbog toga je od velike važnosti njegovanje odnosa svim pomenutih zemalja. Osam zemalja učesnica imaju članstvo u Evropskoj Uniji, dok šest zemalja čeka taj status. Ovakav i slični projekti svakako pomažu zemljama u razvoju da se osjećaju dijelom evropske porodice.

Nastavak projekta počinje već u julu, kada će se u Budvi sastati predstavnici škola koje učestvuju u projektu „Empowering Young People – Connecting Europe“. Predstavnici ASuBiH-a biće učesnici susreta koji će se održati u septembru. Inače, projekat će se realizovati do kraja 2013. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *