BiH: Prvo takmičenje u spelovanju engleskog

BiH: Prvo takmičenje u spelovanju engleskog

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizira prvo državno takmičenje u spelovanju (slovkanju) riječi engleskog jezika poznato kao “Spelling Bee” u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a.

Projekt je počeo s 1.200 učenika u 65 škola širom BiH koji su se takmičili u svojim učionicama u decembru prošle godine. Pobjednici ovih takmičenja takmičit će se na regionalnim takmičenjima ove sedmice u devet američkih kutaka širom BiH. Po dva pobjednika svakog od regionalnih takmičenja učestvovat će na državnom finalnom takmičenju u Sarajevu u Kamernom teatru, 21. aprila, u sklopu Festivala američke kulture.
Na svakom od takmičenja, član žirija, Amerikanac koji predstavlja Ambasadu SAD-a, ponudit će učenicima riječi koje treba spelovati.
“Spelling Bee” testira umijeće učenika u spelovanju riječi na engleskom jeziku. S obzirom na to da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog spelovanja  kao što je to slučaj s bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za spelovati.

Ovakva takmičenja u spelovanju održavaju se u školama širom SAD-a da bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, u poboljšanju vještina spelovanja i obogaćivanju rječnika, ali i zato što su ova takmičenja zabavna za učenike i publiku.

Regionalni pobjednici, njihovi roditelji i profesori, otputovat će u Sarajevo na finalno takmičenje gdje će se učesnici takmičiti za nagrade uključujući Kindle čitač knjiga u elektronskom format i Apple I-Pad, objavila je novinska agencija Fena.

(radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *