HNŽ dobija zakon o visokom obrazovanju

HNŽ dobija zakon o visokom obrazovanju

Predstavnici izvršne vlasti HNŽ-a i visokoškolskih institucija, Sveučilišta i Univerziteta “Džemal Bijedić”, uspjeli su postići dogovor i na idućoj sjednici Vlade, koja će se održati u petak, u formi Nacrta trebao bi proći zakon o visokom obrazovanju. I sam ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović je naglasio kako nema nijedne prepreke koja bi trebala spriječiti usvajanje zakona.

– Ured za zakonodavstvo je već dao pozitivno mišljenje, a pozitivan odgovor očekujemo i od Ministarstva pravosuđa. Zakon bi trebao proći i on će biti od iznimno velikog značenja i za Sveučilište i Univerzitet, rekao je Hadžiomerović.
O značaju donošenja ovoga zakona pisali smo i ranije naglašavajući njegovu potrebu.

Naime, usvajanjem zakona regulirat će se sve unutarnje stvari na visokoškolskim ustanovama, počevši od načina na koji se dobivaju zvanja, kako se ocjenjuju studenti, kako se vrši prijava završnog ispita, pa sve do kriterija po kojima se vrjednuju ciklusi.

Podsjetimo kako su se i Sveučilište i Univerzitet zbog nepostojanja ovoga zakona suočavali s brojnim unutarnjim problemima pa čak i dvostrukim kriterijima. Dok su se pojedini fakulteti mučili s preživljavanjem, drugi su financijski odlično prolazili, a sada će se to usvajanjem zakona konačno i regulirati.

Zakon o visokom obrazovanju je u formi nacrta bio već pred Skupštinom, ali zbog političkih prepucavanja tada nije prošao. Nakon što prođe Vladu, zakon će se uputiti u skupštinsku proceduru, a zastupnici će na jednoj od idućoj sjednica o njemu raspravljati.

Na idućoj sjednici Vlade razmatrat će se još nekoliko zakona poput zakona o prostornom uređenju, zakona o gradnji. Zatim će se dati suglasnost na financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2012. godinu, potom će na dnevnom redu biti rješenje o produljenju mandata privremenom Upravnom vijeću Službe za zapošljavanje HNŽ-a te još niz odluka i rješenja.

(Izvor: Bljesak.info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *