MAŠIĆ-HENNESSEY: o provođenju presude općinskog suda u Mostaru

MAŠIĆ-HENNESSEY: o provođenju presude općinskog suda u Mostaru

MAŠIĆ-HENNESSEY: o provođenju presude općinskog suda u Mostaru i načinu otklanjanja segregacije i diskriminacije u obrazovanju

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u utorak 21.08.2012. godine u Sarajevu sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, gospođom Mary Ann Hennessey.

Na radnom sastanku razgovarano je o problemima koji otežavaju reformu obrazovanja na području Federacije BiH te zaštiti ljudskih prava u ovoj oblasti, a naglasak je stavljen na mogućnosti i način provođenja presude Općinskog suda u Mostaru, kojom je utvrđeno da postojanje “dvije škole pod jednim krovom” predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.
Ministar Mašić je istakao čvrstu opredjeljenost Federalnog ministarstva o neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju te je upoznao gospođu Hennessey sa sadržajem “Modela ujedinjenja i eliminiranja paralelnih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH”, čiju izradu ovih dana finalizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Ovaj dokument izrađen je s ciljem da pomogne nadležnim kantonalnim ministrima obrazovanja gdje je prisutan fenomen “dvije škole pod jednim krovom” kako bi na osnovu istog razvili konkretne akcijske planove za potpunu integraciju škola u tim kantonima.
“Model će biti predložen i Koordinaciji ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH, nakon čega se očekuje da se po tom modelu zaista krene u implementaciju, to jeste u dokidanje ove nedopustive prakse u BiH. Nažalost, Federalno ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati na taj proces i usmjeravati ga, ali ono što možemo i što radimo jeste da maksimalnim zalaganjem i pronalaženjem rješenja i prijedloga pomognemo nadležnim kantonalnim ministarstvima”, kazao je ministar Mašić.
Gospođa Hennessey je istakla da je zahtjev za okončanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju obaveza koju je BiH preuzela 2002. godine, kada je postala članica Vijeća Evrope, te da se ta obaveza mora ispuniti. Također je podsjetila da se radi o obavezujućim dokumentima za BiH o kojima se ne može pregovarati, nego se oni, kao što je to konačno uradio Općinski sud u Mostaru, moraju provoditi, ukoliko BiH želi ostvariti stvarni napredak.
“Ukidanje svih formi diskriminacije i segregacije je i u interesu svakog djeteta zbog kvalitete obrazovanja, njihovih sposobnosti da postanu dobri građani i građanke BiH, kao i nade da će postati dio šire evropske zajednice”, kazala je Hennessey.
Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH uputila je punu podršku Federalnom ministarstvu na konkretnim aktivnostima poduzetim u ovoj oblasti, te naglasila da će na svaki mogući način pomoći i podržati reformu koja će ići ka istinski inkluzivnom, modernom i evropskom obrazovnom sistemu u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *