Međunarodni dan srednjoškolaca: “Da li nas čujete?”

Međunarodni dan srednjoškolaca: “Da li nas čujete?”

Asocijacija srednjoškolaca u BiH, posredstvom 48 lokalnih timova širom zemlje, obilježila je 17.11. – Međunarodni dan srednjoškolaca. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Kao i svake godine, fokus je stavljen na položaj srednjoškolaca u današnjem društvu. Obilježavanje je provedeno pod sloganom „Da li nas čujete“, s ciljem da se javno mnijenje potakne na ‘razmišljanje o glasu srednjoškolaca’, kao podlozi za daljnje aktivnosti koje će omogućiti poboljšanje njihovog statusa. U aktivnostima je direktno učestvovalo preko 7.000 srednjoškolaca. Sve fotografije sa aktivnosti možete pogledati na našoj facebook stranici.

„Izuzetno smo zadovoljni odzivom srednjoškolaca povodom obilježavanje ovog jako bitnog datuma. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku raditi sa mladima iz svih dijelova BiH koji su spremni mijenjati trenutno stanje, dajući primjer drugima da ne trebaju biti pasivni posmatrači, nego aktivni sudionici promjena. Kroz projekte koje će Asocijacija provesti u narednom periodu, truditi ćemo se da ‘pojačamo glas’ srednjoškolaca u ušima mjerodavnih“, izjavio je Amar Kavgić, rukovoditelj odjela za komunikacije i odnose s javnošću ASuBiH-a.

Realizaciju događaja finansijski je potpomogla Fondacija SHL BiH, stalni donator organizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *