Mladi bh inovatori idu na olimpijadu u New York: Od opalog lišća proizvode eko-papir

Mladi bh inovatori idu na olimpijadu u New York: Od opalog lišća proizvode eko-papir

Sedamnaestogodišnji Elvin Karkelja iz Goražda branit će boje svoga grada, koledža i države na Genius olimpijadi u New Yorku (Njujorku), koja će se od 24. do 28. juna održati na Oswego univerzitetu u Njujorku, u SAD.

Učenik druge godine Tursko – bosanskog koledža u Sarajevu, sa vršnjakom Saidom Ćosićem iz Jablanice, patentirao je proces kojim se iz opalog, požutjelog lišća proizvodi ekološki čist, a u prirodi brzo razgradivi papir.

– Bilo je dosta ranih ideja, ali ovo je prvi patent koji sam sproveo u djelo. Na koledžu sam dobio tu mogućnost, jer imamo vrhunske profesore sa fakulteta i savremene laboratorije. Pošto reciklaža papira ne rješava problem, razmatrali smo razne ideje. Shvatili smo da je u prirodi, među blagodatima koje imamo prisutan i organski otpad koji je potpuno neiskorišten. Po našim istraživanjima samo 40 posto šume je iskorišteno, a lišće i ostali otpad smetaju prirodi – kaže Karkelja.

Kroz različite postupke miješanja, prokuhavanja i prosijavanja ovi dječaci su, sa najobičnijim priborom i opremom, proizveli potpuno čist papir, prihvatljiv i razgradiv u prirodi. Njihov je projekat, među 120 drugih iz Bosna Sema škola, nagrađen zlatnom medaljom na takmičenju BOSEPO 2012., a nakon toga su stigli pozivi iz Houstona i Njujorka.

– Izabrali smo takmičenje u Njujorku, jer smo smatrali da je bolje i jače. U junu ćemo predstavljati BiH u konkurenciji 130 zemalja iz cijelog svijeta. Očekujemo dobar rezultat, najmanje srebro, jer naš projekat je nešto što je drugačije, što ne postoji u svijetu – kaže Karkelja, najavljujući da će jedan od sljedećih njegovih projekata biti rad na automobilu koji proizvodi energiju za vlastiti pogon.

Talenat Karkelje i Ćosića već su prepoznale neke kompanije iz susjednih zemalja, strane fondacije, kao i fondacija „Hastor“ čiji je Karkelja stipendista. Međutim, pored troškova školovanja nisu u mogućnosti prikupiti sredstva za odlazak u Njujork.

– Imamo velike poteškoće u timu zbog finansija. Nismo u mogućnosti da platimo karte pa tražimo sponzore i ako je neko u mogućnosti bilo bi super da nam pomogne – kaže Karkelja.

Bivši učenik Oš „Husein ef. Đozo“ u sedmom i osmom razredu bio je najbolji fizičar u BPK Goražde, među šest najboljih iz matematike, četvrti iz engleskog jezika. Njegovi roditelji Elvir i Mirsada u Mašićima u Novom Goraždu žive od jedne radničke plaće, ali ne kriju radost i ponos zbog Elvinovih rezultata.
– Kada ste u jednom malom mjestu onda shvatite da su učenje i rad jedini način kako da uspijete u životu. Ja sam iz jedne prosječne porodice koja nije finansijski moćna, moj otac nema toliko para da meni plaća školovanje, tako da je jedini način samo učenje. Osim toga, želim unaprijediti našu državu, jer u ovoj je zemlji sve manje pametnih ljudi. To je moj glavni cilj u životu i prema njemu sve vodi – pojašnjava Elvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *