OIA BiH poziva srednjoskolce u BiH da apliciraju na program AKTIVNI MLADI

OIA BiH poziva srednjoskolce u BiH da apliciraju na program AKTIVNI MLADI

Aktivni mladi je specijalni polugodišnji program za razvoj liderskih vještina kod srednjoškolaca u BiH kroz koji će mladi moći kreirati svoje vlastite projekte, lobirati za njih u kontaktu sa političarima i institucijama, predstaviti ih u medijima, dobiti finansijsku podršku za realizaciju projekata, te na kraju biti u stanju i ostvariti ih u praksi.

Program Aktivni mladi realizira OIA BiH u partnerstvu sa MDG fondom UN-a. Kroz ovaj proces mladi će u praksi iskusiti šta znače životne vještine i ključne kompetencije, koliko su važne za kasnije zapošljavanje i kakva je veza između obrazovanja i tržišta rada.
Program AKTIVNI MLADI započeo je svoju realizaciju još krajem 2004. godine. Od tada kroz obuku je prošlo više od 40.000 mladih iz 80-ak gradova i 150-ak srednjih škola. Skoro 700 mini projekata je pripremljeno, a najbolji od njih su uz finansijsku podršku i u praksi urađeni.

Ko može aplicirati sa projektom?

Svi srednjoškolci iz 17 gradova: Banja Luke, Bihaća, Bijeljine, Brčkog, Doboja, Goražda, Istočnog Sarajeva, Livna, Mostara, Odžaka, Prijedora, Sarajeva, Širokog Brijega, Trebinja, Tuzle, Viteza i Zenice, bez obzira na uspjeh u školi, bez obzira da li su učesnici gimnazije, tekničke ili stručne škole, za one koji su ambiciozni, željni praktičnog iskustva, koji su maštoviti, imaju viziju, znaju šta žele, a htjeli bi
da budu face, lideri i manageri, koji uživaju u timskom radu, vole putovanja i misle da mogu uraditi nešto korisno u svojim gradovima, a ne plaše se izazova, znaju se takmičiti/natjecati i hoće da budu pobjednici i uspješni u životu!

Koje karakteristike treba da ima vaš projek(a)t?

Projek(a)t treba da bude:

– Akcija, a ne Šoping!
(to znači bez obzira šta je cilj projekta, timovi trebaju kreirati svoju akciju, kampanju, aktivnosti da bi postigli ciljeve (npr. organizacija aukcije, donatorske večeri, koncerta za prikupljanje potrebnih sredstava koja bi bila investirana u projekt), a ne samo sredstva donirati za neku kupovinu opreme ili pomoć nekome);
– Da je koristan tj. da ima potrebe za njim i da imate dokaze i argumente zašto taj projek(a)t;
– Da je realan i izvodljiv u praksi odnosno da se može uraditi za 3-4 mjeseca;
– Da se do sada nije realizirao! (dobio sredstva na nekim drugim programima i takmičenjima);
– Da uključuje čitav tim od barem 10 osoba iz Vaše škole;
– Da ima više aktivnosti i koraka (imate 4 mjeseca za projek(a)t, iskoristite to vrijeme).

Do kad i gdje poslati aplikaciju?

Jako je bitno ispuniti aplikaciju na vrijeme, a to je najkasnije DO 15.01.2012. godine na web stranici www.aktivni.mladi.info.

Šta se događa nakon toga?

Nakon isteka aplikacionog roka OIA-in odbor za odabir projekata će izabrati najbolje, koji će biti pozvani na državne susrete (Sarajevo, februar/veljača 2012.), te ćete imati mogućnost da dobijete sredstva potrebna za realizaciju Vaših projekata, kao i dodatnu obuku.

Gdje naći dodatne informacije?

Tokom čitavog programa imate priliku naći i dodatne informacije kao i komunicirati sa drugima koji su uključeni u program:

– Kontaktirajte mentora OIA-e zaduženog za Vašu regiju!
Samir Halilović am@oiabih.info (Zenica, Livno, Jajce, Bihać)
Anja Šolak am.banjaluka@oiabih.info (Banja Luka, Prijedor, Doboj)
Majda Mujanović am.tuzla@oiabih.info (Tuzla, Bijeljina, Brčko, Odžak)
Aldin Nezirić am.mostar@oiabih.info (Mostar, Široki Brijeg, Trebinje)
Samir Mahmić oia1@oiabih.info (Sarajevo, Istočno Sarajevo, Goražde)

– Like- ajte Facebook stranicu „Aktivni.mladi“
– Uvodne radionice u 17 gradova tokom decembra/prosinca 2011. godine (više o njima na FB Aktivni.mladi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *