Sahrana ljudskih prava u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

Sahrana ljudskih prava u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, u saradnji sa udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva će u ponedjeljak, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizovati simboličnu sahranu ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci. Ova akcija ima za cilj ukazati na sveopšte nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

Ranije istog dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak sa ambasadorom Piterom Sorensenom u Delegaciji EU u BiH, gdje će mu opisati akciju te razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH. Aktivisti će sa improvizovanim kovčegom krenuti u 12 sati ispredKatedrale (Sarajevo), ulice braće Fejić (Mostar) i na Trgu Krajine(Banja Luka) u 12.30, te sa povorkom doći ispred zgradeParlamenta BiH (Sarajevo), Španski trg (Mostar) i kod zgrade Opštine (Banja Luka) gdje će se simbolična sahrana obaviti. Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prva u Bosni i Hercegovini danas pokopana i šta se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.

Poslije akcije u Banjaluci će se održati debata o omladinskom organizovanju te o aktivizmu u BiH i globalno, te potencijalu za masovno građansko organizovanje u BiH. Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se uPozorištu mladih javnom diskusijom poslije izvođenja predstaveSamo nek ne puca reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića. U diskusiji će učestvovati autor, reditelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHR BH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *